Värt att veta
UV-strålning
Alla människor behöver ljus, värme och en gnutta UV-ljus. Ljus och värme kan vi lapa i oss hur mycket som helst, men det är lätt att få för mycket av UV-strålarna och det är inte bra. Ozonskiktet ser till att ta bort det mesta, men vid vissa tider ”klöser” strålarna särskilt mycket. På sommarhalvåret är det mellan kl 11.00 – 15.00 som vi ska vara som försiktigast och inte sola alls.
Vad är solstrålning?
Solen avger många olika typer av strålning, de flesta är synliga eller kännbara (ljus och värme). Ultravioletta strålar finns också, men dessa kan vi varken se eller känna. Atmosfärens ozon absorberar det mesta av de farliga UV-strålarna. De som ändå når oss är tillräckliga för att orsaka solbränna eller mer allvarliga hudsjukdomar.
Det finns olika typer av UV-strålar; UVA, UVB och UVC. UVC filtreras bort av atmosfärens ozonskikt och når aldrig jordens yta. UVA gör oss bruna medan UVB får huden att rodna och ger brännskador. På senare tid har man dock insett att även om inte UVA-strålarna leder till rodnad eller brännskador är de ändå farliga och kan ge upphov till olika hudsjukdomar.
Varför är UV-strålning farligt?
När man utsätts för UV-strålarna kan det orsaka inte bara solbränna utan också långvarig hudskada. Detta kan bl a leda till för tidigt åldrande av huden och hudcancer. UV-strålning kan också orsaka ögonsjukdomar som grå starr.
Vad menas med kläders UPF?
UPF betyder Ultraviolet Protection Factor (UV-skyddsfaktor).
Det räcker med att vara ute i den starka vårsolen 15 minuter för att hinna bränna sig. Om huden är täckt med kläder minskar risken drastiskt. Om man t ex bär ett bra designat klädesplagg med UPF 20 reducerar man UV-strålningen med en faktor på 20. Ett annat sätt att se på det är att ett tyg med UPF 15 tillåter endast en femtondel av UV-strålarna att passera genom klädesplagget. UPF 20 tillåter endast en tjugondel att passera o s v.
Omvandlat i procent ger en UP-faktor på 50+ en blockering på 97,5%.
Vad avgör om ett plagg är ett bra UV-skydd? Vad påverkar tygets UPF-värde?
Olika tyger har olika förmåga att absorbera UV-strålarna. Svårast har strålarna att passera i tätt vävda och stickade tyger. Mörkare färger blockerar bättre och tyngre tyger skyddar bättre än ett lättare av samma typ. Tygets fibrer påverkar också ett tygs UPF. Nylon har t ex ett naturligt högt skydd för ultravioletta strålar och likaså är råbomullen bättre att använda än den som har förädlats genom t ex blekning. Ett tyg som är slitet eller väldigt utsträckt får ett mindre UPF värde.
Ett plagg som är testat enligt UV-standards visar hur bra ett tyg blockerar UV-strålarna, men designen är också viktig. Man ska välja plagg som täcker så mycket som möjligt av huden. T ex t-shirts med lång ärm och hög krage. Klänning med ärm och längre längd, shorts med längre ben o s v.
Vad betyder AS/NZS 4399?
Denna australiska standard publicerades i juli 1996. Här beskriver man utförligt hur mätningarna ska utföras och hur märkningen ska ske.
Det högsta värdet är 50 och om tyget håller en högre faktor märks det med 50+.
I Sverige finns både vanliga kläder och badkläder som är testade för att hålla en viss solskyddsfaktor. Detta är bra för konsumenten som på så vis blir försäkrade om ett plaggs UV-skydd.
Kläder som inte är testade har givetvis ändå ett visst skydd. Här följer lite indikationer för olika plagg:
Vit t-shirt – faktor 3-5
Röd t-shirt – faktor 10
Svart t-shirt – faktor 15
Tätvävda mörka strumpor – faktor 10-15
Glest vävda ljusa strumpor – faktor 3-5
Blus i tunn crepe – faktor 5
Källa:Aftonbladet 19970527
Hur reflekteras UV-strålarna?
Tänk på att du kan bli bränd även i vattnet, när det är mulet, när du ligger under ett parasoll på stranden eller på skidsemestern.
Snabbfakta:
Sand reflekterar 25%.
80% av strålarna återkastas från nyfallen snö.
Över 90% av UV-strålarna kan bryta sig igenom lättare moln.
40 % av UV-ljusets styrka finns kvar en halvmeter ner i vattnet.
Glöm inte att vattnet också reflekterar strålar.
UV-strålningen ökar med 4 % för varje 300 meter man kommer över havet.
Skugga reducerar UV-strålningen med 50 % eller mer.
60% av dagens UV-strålning mottages mellan 11 – 15.00 (sommartid).
Är solarier farliga?
Erfarenheten av solarier är fortfarande liten, men UV-strålningen i ett solarium är inte ofarligare än solen. Därför bör man anpassa solningen efter den hudtyp man har.
Så här ska du sola!
När det gäller solskydd är dessa tänkvärda ord något att komma ihåg.
Var förutseende, dvs se till att ha skyddande kläder, solkräm, hatt och solglasögon med dig när du är ute.
Var förnuftig, dvs se till att det finns något skuggigt område på den plats du kommer att vara på mellan 11.00-15.00 (sommartid).
Var försiktig, dvs använd hellre för hög solskyddsfaktor och för mycket kräm än för lite.
Undvik solen mellan elva och tre!
Förväxla inte ”bränntoppen” med ”värmetoppen”. Solen är som intensivast mitt på dagen, men då har det inte hunnit att bli så varmt. Värmen kommer lite senare på eftermiddagen, då det är mindre risk att bränna sig. Njut därför av solen i skuggan mitt på dagen, t ex under ett träd, parasoll eller under ett tak. Det finns särskilda strandtält som erbjuder skugga på stranden.
Använd kläder som solskydd!
Kläder är det bästa solskyddet. Nu finns det vanliga kläder och badkläder som är testade för att hålla solskyddsfaktor 50+. Tänk på att designen också är viktig och välj solskyddskläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen.
Komplettera med solkräm!
De delar som inte täcks av kläder ska skyddas med solkräm. Solkrämer ska smörjas på ca 30 minuter innan du går ut i solen. Medlet ska skydda mot både UVA- och UVB-strålarna. Ju högre solskyddsfaktor desto bättre. Har man riktigt ljus hud är solskyddsfaktor 15 den absolut lägsta faktorn som ska användas. Solkrämen bör också vara vattenresistent.
Tänk på att solkrämen kan inge en falsk trygghet av att kunna vistas extra länge i solen, det är inte i det syftet som solkrämen skall användas.
Bär hatt och solglasögon!
Kepsen eller en hatt med stor skärm eller brätte är ett utmärkt skydd. Det finns numera ett stort utbud av kepsar med ett skynke där bak som skyddar öron och nacke. Det finns även bra solglasögon att köpa till och med till den lilla babyn. I Australien har man utarbetat en standard för solglasögon där det högsta skyddet är 10EPF. Detta motsvarar ett 100% skydd!
Var extra rädd om barnens hud!
Barn under ett år ska inte alls utsättas för solljus. De ska inte heller smörjas med solkrämer. En del av substanserna i krämerna sugs upp av huden och hos vuxna bryts dessa ner i levern. Denna funktion har inte utvecklats hos det lilla barnet. Det är visserligen okänt hur ämnena påverkar oss, men att använda solskyddskläder samt att inte utsätta det lilla barnet för direkt solljus är ändå att rekommendera.
Rådfråga apoteket om du äter medicin!
Man bör vara försiktig med att sola om man äter läkemedel. Problem kan uppstå om man äter en viss typ av antibiotika eller använder olika gel för att hämma inflammationer. Apoteken ger information om de mediciner som just du äter.
Sök vård vid allvarlig brännskada!
Om du får solsveda eller soleksem ska du avstå från solen några dagar. Om du behöver lindra besvären kan du kyla ner huden med kallt vatten, eller kylbalsam. En receptfri salva med hydrokortison kan också användas.
Om du får mycket svår solskada med kraftig blåsbildning bör du kontakta distriktsköterskan.
Hudtyper
Huden är kroppens största organ. En intressant reflektion är att en vuxen människas hud mäter ca 1,5 – 2 m². Huden består av överhud, läderhud och underhud, och det är i överhudens understa del som melanocyterna finns. Det är dessa som kan bilda det mörka pigmentet som gör huden brun.
Olika människor har olika typer av hud, och det är melanocyternas förmåga att bilda pigment som avgör skillnaderna.
Hudtyp 1
Mycket ljus hud
Rött eller rödblont hår
Fräknar och ett större antal leverfläckar
Alltid röd – aldrig brun
Hudtyp 2
Ljus hud
Alltid röd – ibland brun
Hudtyp 3
Lätt brun hud
Bruna eller mörka ögon
Mörkt eller svart hår
Ibland röd – alltid brun
Hudtyp 4
Mörk hy
Blir brun mycket lätt
Bränner sig knappt aldrig
Aldrig röd- alltid brun
Hudtyp 1 och 2 har mycket känslig hud och bör vara väldigt uppmärksam på kroppens signaler.
Hudtyp 3 är en normaltålig hudtyp men man bör naturligtvis skydda sig även här. Denna hudtyp har de flesta svenskar.
Hudtyp 4 är en hudtyp som man har i varmare länder, men man bör ändå vara försiktig med att sola.
Tänk på att barns hud är extra känslig.
UV-index kan hjälpa oss att slippa brännskador. Dessa index publiceras i de större dagstidningarna och internet via SMHI eller Statens Strålningsinstitut. UV-indexet visar hur mycket den ultravioletta solstrålning som når till jorden påverkar människans hud och ögon. I samband med detta har man tagit fram en solsnurra där man kan avläsa hur lång tid huden tål att vistas i solen olika tider på dagen utan att bli bränd.
UV-strålning och hälsoproblem
Det finns ett tydligt samband mellan våra ändrade solvanor och hudförändringar av olika slag. Startskottet kan vara en brännskada i barndomen.
Basalcellscancer är en snäll variant av cancer, eftersom den nästan aldrig avger metastaser. Sitter oftast i ansiktet och kan likna ett eksem som inte vill läka. Kan också se ut som en liten knottra.
Skivepitelcancer har en ganska bra prognos, men kräver operation. En liten risk finns att sjukdomen återkommer på en annan del av kroppen, vilket medför en ny operation. Kan börja som en rodnad, fjällande fläck som sakta breder ut sig eller som ett sår som aldrig läks.
Malignt Melanom är den snabbast växande cancerformen i västvärlden. Den kan börja med att det växer en liten brun prick på huden var som helst på kroppen. Detta är den farligaste typen av hudcancer.
Aktinisk keratos räknas inte som cancer, men kan övergå i en hudtumör. Hudförändringen ser ut som en sträv, ibland rodnad fläck.
Melasma är pigmentfläckar i ansiktet som är helt ofarliga. Vill man vara säker på att dessa inte ska uppstå ska man använda solskyddsfaktor. Det är ofta personer med mörk hy som blir drabbade.
För tidigt åldrande av huden beror på att UVA-strålarna skadar läderhudens elastiska fibrer, vilket ger en hud med grova rynkor. Hudens åldrande kan påskyndas med 10-15 år.
Ögonen kan bli allvarligt skadade av solens UV-strålar. I det korta perspektivet kan solen orsaka smärtsamma inflammationer. På lång sikt kan strålarna orsaka ett antal ögonsjukdomar såsom t ex grå starr, snöblindhet och en sjukdom som heter maculadegeneration (uppstår när tapparna i ögats ”gula fläck” utsätts för UV-strålning. Det centrala seendet påverkas och man får svårare att läsa).
Råd för att upptäcka hudcancer i tidigt stadie:
Födelsemärken är ofarliga så länge de är oförändrade.Lär känna dina födelsemärken utan och innan. Var extra vaksam om du är av hudtyp 1 och 2. Sök läkare om födelsemärken börjar växa, få oregelbunden form, ändra färg, klia eller börjar blöda, vätskas eller fjällas.